Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго официално бе открит триметров паметник на Васил Левски

Паметник на Левски - Чикаго
Снимка: Елена Цанева

В присъствието на десетки българи в Чикаго официално бе осветен и открит триметров паметник на Васил Левски. Така освен пред посолството ни във Вашингтон, вече и в Чикаго Апостола е близо до българите, които живеят в САЩ. Защо строителят от Ахелой Милчо Томов избра да направи паметник на Левски и защо точно в Чикаго?! 

Защо в Чикаго, защото най-много българи, най-българският град в света е Чикаго. А защо аз. Може би има връзка моят пра-пра дядо Петър Аладжата, в Габрово, който е бил касиер на Комитета, който Левски създава. И е лично назначен от Левски. Даже Евангелието, което е в тамошния комитет в революционния комитет, е в нас... Това ме подтикна да го направя. 

Основаната от Милчо Томов фондация "Ние, българите по света" поверява изработката на паметника на младите скулптури Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца и неотдавна завършената бронзова скулптура бе доставена и монтирана в Чикаго, а сега осветена и открита официално. Но намеренията на дарителя Милчо Томов не свършват дотук:

С първия паметник на Васил Левски, после ще има и на Макгахан, и на Ботев вероятно, а в ъгъла ще има и на Кирил и Методий в бъдеще. За това, че това ще стане най-българският център в света.

Отец Николай освети паметника на Апостола в Чикаго, а българските имигранти поднесоха венци и много цветя.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна