Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великият Борис Христов и „Саул и Давид“ на Карл Нилсен (150 г. от рождението на композитора)

БНР Новини
Давид и Саул – фрагмент от творбата на шведския художник Ернст Йосевсон от 1878 г.
Карл Август Нилсен е роден на 9 юни 1865 година. Живял е до 3 октомври 1931 година. Датски композитор, диригент и цигулар, широко признат като най-голям музикален автор на страната си. Израснал на остров Фюн, той демонстрира музикалните си способности още в ранна възраст. Кариерата си започва във военна духова музика, след което продължава обучението си в Кралската консерватория в Копенхаген от 1884 до декември 1886 година. На 23-годишна възраст е премиерата на неговия опус № 1 – сюита за струнен оркестър, а година по-късно Нилсен влиза в състава на Кралския оркестър под диригентството на Йохан Сведсон. Като втора цигулка той участва в датските премиери на „Фалстаф“ и „Отело“ от Верди. От 1916 година до смъртта си е преподавател в Кралската датска академия за музика.
Тежките семейни грижи в периода от 1897 до 1904 година се отразяват на епизодичните успехи на неговата музика. Това e време на бурния му брак с художничката Ане Мари Бродерсен. Шестте му симфонии, духовия квинтет, и концертите му за цигулка, флейта и кларинет и хоровата му музика успяват да получат международно признание.
В Дания с операта си „Маскарад“ и някои от хоровите си творби той става музикален символ на националното наследство на страната си. Въпреки, че според някои изследователи, ранната му музика е вдъхновена от Брамс и Григ, той скоро започва да развива свой собствен стил. Шестата, последна симфония на Нилсен е написана в периода 1924-25 година.
Едва десетилетия по-късно неговите най-успешни творби влизат по-трайно в репертоара на големите орекестри. Особен принос за пропагандирането на творчеството на Нилсен има големият американски композитор и диригент Ленард Бърнстейн. В родината си, Дания, истинско признание Нилен също получава доста по-късно. През 2006 г. три от неговите композиции са включени в списъка на Министерството на културата като част от 12-те най-велики музикални творби на нацията. В продължение на много години портретът му се отпечатва върху банкнотата от 100 крони.

„Саул и Давид“ е първата от двете опери на датския композитор Карл Нилсен. Тя е в четири действия по либрето на Ейнар Кристиансен и е по библейската история на Саул и съперничеството му за властта с младия Давид. Първото изпълнение на операта е в Кралския оперен театър в Копенхаген, Дания на 28 ноември 1902 година. Творбата е едно от най-важните музикални произведения на Дания за оперния театър, но тя се определя като доста несъвършена като сценично развитие. Хоровите сцени имат важна роля в драматургичното развитие и са сред акцентите на операта. Музиката, която едновременно е драматична и лирична, е лишена от всякакви романтични ефекти.Това, обаче, може да обясни защо произведението не е придобило широка популярност.
Музиката е композирана доста бавно в продължение на период от две години, отчасти в Копенхаген, отчасти, по времето, когато Нилсен е в Рим – между декември 1899 г. и юни 1900 година. През април 1901 г. партитурата е представена за одобрение в Кралския театър в Копенхаген. Диригентът Йохан Свендсен препоръчва операта да бъде поставена в скоро време, определяйки я като „много интересна, създадена с маниера на независим надарен композитор“, който демонстрира „яснота и увереност“.
Премиерата на 28 ноември 1902 г. получава ласкави, и не толкова ласкави оценки от критиката в пресата. Уйлям Берент в „Политика“ задава въпроса колко дълго ще издържи тази постановка на сцената и ще има ли интерес към творбата за нови продукции. Други рецензенти изказват мнение, че това едва ли е опера в класическия смисъл на думата, а по-скоро оратория с добър драматичен подход и големи хорови сцени. До края на живота на Карл Нилсен „Саул и Давид“ е изпълнена само още няколко пъти. Той самият дирижира последното представление в Гьотеборг през 1928 година и отбелязва в своя дневник, че творбата била приета с ентусиазъм.

Операта „Саул и Давид“ от Карл Нилсен, която предлагаме на вашето внимание тази вечер, е запис от „Златния фонд“ на Българското национално радио.

В ролите ще слушате:
• Цар Саул – Борис Христов (бас)
• Джонатан, негов син – Вили Хартмън (тенор)
• Мичал, негова дъщеря – Елизабет Зьодерстрьом (сопран)
• Давид, овчар – Александър Янг (тенор)
• Самуел, пророк – Майкъл Лангдън (бас)
• Абнер, военоначалник – Ким Борг (бас)
• Абишай, приятел на Давид – Бодил Гьобел (сопран)
• Вещицата от Ендор – Силвия Фишер (сопран)

• Хормайстор – Джон Олдис
• Диригент – Яша Хоренщайн
Хор и симфоничен оркестър на Датското радио (документален запис от началото на 70-те години на XX век.)


Съдържание на операта „Саул и Давид“

събота, 6 юни, от 21.20 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна