Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Босев: Медиите у нас отразиха погрешно убийството на момчето в Борисовата градина

За служителите на реда е трудно да покриват празнините в етичното поведение на журналистите

Снимка: БГНЕС

Като журналисти, ние носим отговорност за това да не нанасяме вреди с нашата работа и ако можем, да помагаме. Подобно поведение – публикуване на снимки на тялото на убитото момче, начинът, по който беше отразено самото събитие, според нас нанася повече вреди, отколкото да помага. Нека не забравяме, че става дума за едно дете. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът Росен Босев, който е член на Европейската асоциация на журналистите.

Организацията осъди публикуването на снимки с тялото на 16-годишния
Георги Игнатов, убит в Борисовата градина, на първите страници на всекидневниците:

Според мен става дума за едно осъзнато търсене на ексклузивност, повече читатели. Публикуването на подобни изображения не може да е самоцел. В крайна сметка се е случило едно 
убийство на дете. За всеки нормален човек е ясно колко тежко събитие е, тоест няма нужда да използваме изображения, които да накарат обществото да осъзнае какво се е случило, каквато може да бъде целта на публикуването на подобно изображение.

Показването на съученици на убитото момче и интервюирането им също е част от погрешната практика на отразяване, коментира Босев.

Проблемът с авторските права на снимката на момчето от фейсбук е "незначителен" на фона на всички етични проблеми, които поведението на медиите е повдигнало, допълни той.

Не трябва да забравяме, че основната роля на служителите на реда на местопрестъплението е да свършат внимателно своята работа. За тях е трудно да покриват празнините в етичното поведение на колегите ни. Но в крайна сметка те в един момент се усетиха, че тялото се вижда и взеха мерки да го скрият.

АЕЖ ще изпрати позицията си до Комисията за журналистическа етика, Държавната агенция за закрила на детето и МВР, от които очаква да вземат становище.

Интервюто на Таня Величкова с Росен Босев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна