Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Калин Костов:

Стопанската академия в Свищов се управляваше на принципа - няма човек, няма проблем

Снимка: БГНЕС

В Стопанската академия в Свищов има преподаватели, които са уволнявани по 3, 4, 5 пъти и повече. Всички трудови дела, заведени след заповеди за уволнения, налагане на дисциплинарни наказания и неизплатени трудови възнаграждения по време на двата мандата на Величко Адамов, са 44. Те са загубени на всички инстанции от Академията. Общата сума на присъдените обезщетения и такси надвишава 70 хил. лева. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ адв. Калин Костов, дългогодишен преподавател в Стопанската академия „Д. А. Ценов“:

Един човек взема един университет, прави го своя бащиния и заявява, че юрисдикцията на Република България не важи пред него. Това е крещящо беззаконие
. През последните 8 години този университет е управляван като в концлагер.

Общественото внимание беше привлечено към свищовския ВУЗ след като Министерството на образованието отмени избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор на Стопанската академия и назначи за временно изпълняващ длъжността проф. Иван Върбанов. Той обаче не може да стъпи в длъжност тъй като досегашният ректор Величко Адамов не позволява това.

Адв. Костов обясни, че е уволняван 5 пъти от университета и в момента не е преподавател там: Преди Общото събрание на асистентите, което трябваше да избира настоящия ректор, бях незабавно уволнен. Идеята беше – няма човек, няма проблем. Когато не си член на академичния състав, не можеш да гласуваш за ректор. В момента, в който се появи кандидат-ректор, Адамов бързо го отстранява от състезанието като го уволни.

Хората не вярват, че държавата е решила вече да се намеси, категоричен беше адв. Костов: За публичния образ на Адамов като вездесъщ, всемогъщ и последна инстанция допринесе липсата на държавност през последните 8 години. Затова сега актът на министъра на образованието се гледа с недоверие. Хората не могат да повярват, че най-накрая нещо ще се случи.

Според него появилата се подписка в университета в защита на Величко Адамов е следствие от нареждане на ръководители на катедри в Стопанската академия, скрепено със заплахи за уволнение от приближената до Адамов - проф. Теодора Димитрова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна