Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас настоя за облекчаване на гръцкия дълг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди международните кредитори да не налагат на Атина унизителни условия, за да получи спасителна помощ. На извънредно заседание на гръцкия парламент Ципрас заяви, че правителството му отхвърля абсурдните и нереалистични предложения на кредиторите и се надява те да бъдат оттеглени. По думите му, предложенията на Атина са единственият реалистичен вариант за споразумение. Ципрас настоя също за край на мерките за икономии и облекчаване на гръцкия дълг. Премиерът все пак подчерта, че постигането на споразумение е по-близо от всякога.

Нуждаем се от слагане на край на мерките за икономии и облекчаване на дълга. Нуждаем се от споразумение, което да сложи край на темата за излизане на Гърция от еврозоната, посочи още Ципрас на извънредното парламентарно заседание.

Той каза, че е бил изненадан неприятно от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Никога не съм си представял, че лидерите на ЕС няма да могат да разберат, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионерите или за повишаване на ДДС върху електроенергията, каза още Ципрас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна