Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринска: Грешно е да се смята, че държавата ще финансира с публични средства частните училища

Марияна Тодорова от АБВ: С парите на бедните ще се подпомагат частните инициативи

Снимка: БГНЕС

Грешно е да се смята, че държавата финансира с публични средства частните училища. Това не е вярно. Държавата финансира с публични средства децата, които ще се обучават в частните училища.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3" Бойка Маринска от Реформаторския блок по повод предложението си 20% от децата в частните детски градини и училища да получават и държавно финансиране и да не заплащат такси. Предвижда се учебните заведение сами да решават кои деца да бъдат освободени от такси. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по образование при второто четене на Закона за средното и предучилищното образование:

Идеята на вносителите е децата, постъпили в частно училище, да бъдат финансирани, т.е. да получават стандарта, предвиден за всяко дете. Предложението на РБ е 20% от тези деца да не заплащат никакви такси, а останалите 80%, които са записани в частните училища, да не заплащат таксите, предвидени за учебния план.

Тя обясни, че не се задължават частните училища да участват в системата на държавното финансиране и това е пожелание: Бюджетът няма да се натовари, защото бюджетът за образование предвижда финансиране на всички деца в България. Текстовете в Закона касаят училища на територията в България.

Ако едно частно училище, като това, на което аз съм директор, вземе това финансиране, то ще има дефицит от 100 хил. лева. Това значи, че тези пари, разделени на броя на родителите, които плащат такси, ще получат увеличение на таксите им. Това обясни Валентина Денчева, представител на Асоциацията на частните училища, и допълни:

Това решение – 20% от децата да учат безплатно в частните училища, обрича проекта на неизпълнение, защото няма училище, което да иска да наруши Закона, да влезе в частния сектор и да приеме тези, неприемливи от икономическа гледна точка, условия. Никой не ни информира и не поиска нашето мнение.

Марияна Тодорова от АБВ заяви, че от партията са против държавата да следва предложената политика: В България всички граждани – и бедни, и богати са облагани еднакво – с 10-процентов плосък данък. По този начин с пари на бедни хора ще се финансира частна инициатива. Държавата дава право на образование в публичните училища така, както финансира публичния транспорт, но не финансира ползването на лични автомобили. Тези училища са частни, за да предоставят услуга на тези, които могат да си я позволят.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна