Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не приеха рестрикциите за частните съдебни изпълнители

Снимка: BGNES
Народното събрание се отметна от първоначално приетата идея за по-голяма защита на гражданите от произвола на частните съдебни изпълнители и отхвърли ключови предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, предложени от БСП и Патриотичния фронт, с цел да се отстрани неравноправното третиране на длъжниците от страна на частните съдебни изпълнители и банките.

По-рестриктивните мерки за частните съдебни изпълнители бяха подкрепени на първо четене, а днес на второ трябваше да бъде затвърдено, че банките няма да се добиват с изпълнителен лист, без да уведомят длъжника, а той ще може да обжалва решението, и че частните съдебни изпълнители няма да могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга. Идеята обаче не мина на второ четене.


"Побеснях!". Това каза жена, която дойде в парламента и задочно се включи в дебатите по промените. Тя е майка на двама синове, която утре ще трябва да посрещне частните съдебни изпълнители. Те ще опишат имуществото в апартамента заради взети 180 лева, които в последствие са станали 1178:

Първо, разбирам съвсем случайно от комшийка: Отиди, виж, на предишния ти апартамент е залепено еди-какво си, ще ти описват имущество, ще влизат. Как така ще влизат, аз не съм уведомена. Аз им обяснявам - едното дете е безработно. Трябва да си ги плащате. Добре, аз откъде да ги взема. Еми няма, ще излезете и ще ги изкарате.

Един от вносителите - Мая Манолова обвини лобитата на банките и на съдебните изпълнители, че са оказали натиск върху ГЕРБ решенията да не станат факт.

708 лева разноски по изпълнителното дело. Това беше моят аргумент да се намалят разноските до размера на дълга, тоест за 80 лева да могат да си вземат още 180. Просто държавата я няма и тя трябваше да се върне ето тук, в пленарна зала. Произволът на банките - тук трагедиите са още по-големи. Как за дълг от 40 лева оставаш без жилище в центъра на София и оставаш да дължиш. Трябва да се сложи някакъв ред. Ето това отхвърлиха депутатите от ГЕРБ.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че сега се готви изцяло нов закон, който да защитава длъжниците и отхвърли обвиненията на БСП за прокарване на лобизъм:

Кога вие сте видели тука банкови лобита и банкери. Няма да решаваме казусите на парче, за да отворим други проблеми. Тук е необходим цялостен анализ, необходим е широк консенсус. Нещата не стават с простата отмяна, махаме, примерно, на банките извлеченията от сметките. Целта е да има равнопоставеност, за да бъдат балансирани интересите на всички страни.

Кирилов обаче не се ангажира кога защитаващият длъжника закон ще влезе в сила.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна