Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в Дарданелите е възстановено след катастрофата на круизен лайнер и танкер

 Круизен лайнер,Селесшъл кристал плаващ от Гърция за Истанбул с 832 пътници на борда  се сблъска с товарен танкер в северната част на пролива Дарданелите.  Няма пострадали, съобщиха от турската брегова охрана. Но катастрофата предизвика голяма тревога, Босфорът също бе затворен за движение.

  Според информацията на турските власти круизният кораб  навлязъл в пролива Дарданелите, за да премине в Мраморно море.В района на полуостров Гелиболи се сблъскал с танкер,дълъг 182 метра, плаващ под флага на Маршалските отрови, който превозвал баласт от Русия за Малта.

 Круизният лайнер бил закотвен около Гелиболу и нямало опасност от потъване.А танкерът  се е наклонил,нямало опасност от потъване,но има изтичане на гориво,съобщиха турските власти. Заради катастрофата проливите Дарданелите и  Босфорът бяха затворени за движение, но около обяд движението бе възстановено.

 От турската брегова охрана съобщиха също, че предупредили капитана на танкера,че през пролива  ще премине круизният лайнер и да не предприема преминаване, но от танкера отказали да изпълнят нареждането и поради това се е блъснал в пътническия лайнер.

 Води се следствие по случая. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени