Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация и Александровска болница проведоха безплатни прегледи на възрастни хора

Яна Рупева: Някои от тях не са се преглеждали от специалисти повече от 20 години

Снимка: БГНЕС

Безплатни медицински прегледи на възрастни хора от Северозападна България бяха проведени по инициатива от фондация "Помощ за благотворителността в България“. За някои от тях това са били и единствените срещи със специалисти за последните 20 години.

Стойността на един преглед е под 10 лева, а сумата, изразходвана до момента, е под 15 000 лева. Не мога да кажа защо на държавата това ѝ струва повече.

Това каза в предаването "Хоризонт до обед“ Яна Рупева, която е директор във фондацията "Помощ за благотворителността в България“:

Идеята за прегледи на възрастните хора е част от една много по-голяма идея за създаването на фонд "Нашите родители", който има за цел да подкрепи здравни, социални и културни инициативи за възрастните хора. Здравните прегледи са само първата стъпка. Изборът на Северозападния регион е логичен, защото той е най-бедният в Европейския съюз. Там има села, в които възрастното население е 100%.

Благодарение на партньорството с Университетската болница "Александровска“ от Фондацията са успели да осигурят необходимите специалисти:

Александровска болница пое ангажимента и осигури лекарите по места. Общият брой на хората е над 400, а броят на всички прегледи надхвърля 1500. Оказа се, че над 30% от прегледаните хора бяха насочени към допълнителни изследвания и процедури. Ние не сме задавали в кое болнично заведение да се случи това, то е личен избор. В момента вече 18 болни са преминали през различни манипулации, а вероятно ще има и още.

Рупева обясни, че личните лекари нямат ресурса да осигурят всички необходими външни специалисти:

Достъпът на възрастните хора до такива специалисти е изключително трудно и затова се оказа, че повече от 20 години не са стъпвали на такива прегледи. Стойността на един преглед е под 10 лева, а сумата, изразходвана до момента, е под 15 000 за 1500 прегледа. Средствата бяха изразходвани за транспорт на екипите, оборудване, консумативи и всичко онова, което на място липсваше. Не мога да кажа защо на държавата ѝ струва повече. С партньорите ни от Александровска болница обмисляме варианти, с които тази стойност да падне.

Д-р Стефан Найденов, който е кардиолог от Университетската болница, обясни, че проблемът с кардиологичния статус на пациентите, които дълги години не са се срещали със специалист, е сериозен: 

От прегледаните около 120 пациенти за период от три дни по-малко от 20 пациенти са били с данни за липса на сърдечно заболявания. Повече от половината от пациентите, които прегледах, са със сериозни заболявания и много от тях бяха насочени за допълнителни изследвания и дори за спешно лечение в специализирани клиники. Има данни за заболявания, които биха могли да бъдат открити много отдавна, но хората не са преглеждани дълго време, а някои пациенти дори признаха, че никога не са преглеждани от кардиолог и затова тези заболявания са се усложнили.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени