Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС гласува поредната промяна в Закона за банковата несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

С убеждението, че всеки, който иска да вземе парите си от КТБ, трябва да може да застане с името си пред обществото, комисията по бюджет и финанси в Народното събрание гласува поредната промяна в Закона за банковата несъстоятелност. Те дадоха срок до края на октомври на Сметната палата да одитира Банковия надзор в БНБ.

На всеки етап, в който синдиците изпълняват своите задължения по закон, се натъкват на пречки, възпрепятстващи процеса. Ние ще продължим да и по-нататък да чистим различни пропуски в този закон. Надявам се накрая да имаме един абсолютно проигран в практиката и възможен за приложение законопроект, коментира Менда Стоянова.

Това е една от многото промени заради фалита на КТБ. Този път се налага да се намери нов начин за оповестяване на кредиторите на банката, обясни синдикът Росен Ангелчев:

Законът не съдържа изискването за легитимация или пропусквателен режим за запознаване със списъците, а единствено сочи, че списъкът трябва да е на разположение за проверка. Сегашната редакция на текста на Закона за банковата несъстоятелност предполага вложителите да се запознаят на място със списъка.

В конкретния случай по несъстоятелността на КТБ това означава, че около 8 хил. кредитори, в рамките на град София, да се запознаят със списъка за 10 работни дни. Това предполага струпване на хора пред банката и създаването на затруднения.

За да не се случи това, списъкът с кредиторите на КТБ ще бъде публикуван в Търговския регистър, което обаче поставя въпроса за банковата тайна.

Депутатите в парламента, без значение от политическата си принадлежност, смятат, че България не трябва да помага финансово на Гърция. Тя обаче трябва да участва в натиска над Атина да направи реформи и да реши дълговата си криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна