Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Коев: Природата е благосклонна към българското лозарство и винопроизводство тази година

Снимка: БГНЕС
Очакваме една изключително високодобивна и висококачествена реколта грозде тази година, която просто да изтрие помраченото настроение на производителите на грозде и вино от миналата година. Това каза за предаването "12+3" Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция по лозята и виното, който коментира очакваната реколта от грозде:

Природата е благосклонна към българското лозарство и винопроизводство тази година. Към настоящия момент реколтата от грозде ще е в изключително добро състояние на територията на цялата страна.


Коев заяви, че производителите очакват нивата на количеството грозде тази година да достигнат до тези през 2013 година:

Общо винарските предприятия на територията на България през 2013 година преработиха около 250 000 тона грозде, а през 2014 година – само 110 000 тона. Очакваните прогнозни добиви за тази година са за около 250 хиляди тона да бъдат прибрани и преработени.

Директорът на Изпълнителната дирекция по лозята и виното допълни, че в разгара на гроздобера, една от най-обсъжданите теми са цените, но не се ангажира с конкретно предположение:


Цените винаги да дискусионни. Лозари отглеждат изключително добра реколта грозде – имам предвид с високо захарно съдържание. За висококачествената реколта те ще си получат висок доход, т.е. за това, което са произвели и продали. Общо взето от качеството зависи и цената.

Коев поясни, че на мода в страната през последните години са белите сортове, като например мускат, който държи сравнително високи цени, както и че всяка година се увеличават засетите земеделски площи с нови лозя. Той коментира и адекватните мерки, които са взети и от органите на МВР относно прекупвачите, които се опитват с натиск да изкупуват грозде на по-ниска стойност:

Тази година ще бъде шестата гроздоберна кампания с участието на силите на жандармерията във всички неврологични точки в страната, където винаги е имало напрежение между прекупвачи и местни производители. Това нещо е в историята.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна