Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Овчаров показа уникалния оловен кръст реликварий от древния град Мисионис

| обновено на 20.08.15 в 17:37

Уникален оловен кръст реликварий от древния град Мисионис край Търговище, на който от едната страна има изображение на разпънатия на кръста Исус Христос, а от другата страна са образите на трима от апостолите - ученици на Христос, показа археологът професор Николай Овчаров.  Според него двама от изобразените апостоли са Павел и Андрей.

Този оловен кръст е уникален, защото досега имаме такива реликварии със затварящи се две части от злато, сребро и бронз, но това е първият подобен кръст от олово, обясни професор Овчаров:

Това е един от най важните паметници, който ние откриваме от разкопките!

Находките от древния град са многобройни, тъй като той се простира на площ от над 700 дка, каза Ангел Конаклиев, уредник в Историческия музей в Търговище. 

Друго интересно откритие - фигурка на римския бог Марс, която е с ритуално отрязани глава, ръце и крака. Това е начин, по който притежателят ѝ е показал, че се отказва от езическите богове и приема християнството. Конаклиев съобщи, че са намерени още гребени от кост от ранновизантийския период, които са се използвали за украса на знатните византийки.
  
Друга ценна находка е сребърна монета с образа на Георги I Тертер, която е единствена в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна