Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината в Гърмен с изпочупени прозорци

Минка Капитанова: Ситуацията в Гърмен е извън контрол

Заради заплахи, кметицата на Гърмен ще поиска лична охрана

Снимка: БГНЕС

Сградата на общината в Гърмен е с изпочупени прозорци. Сигнал за вандалския акт е подаден рано сутринта. Според кмета на общината Минка Капитанова ситуацията отново излиза от контрол. Заради заплахи към нея тя ще поиска и лична охрана. Въпреки мерките на полицията и местната власт за гарантиране сигурността на хората и обществения ред след конфликтите между местното население и жителите на ромския квартал, нито една от камерите за видеонаблюдение не е записала вандалския акт.

Пет прозореца са счупени, които са със стъклопакет. Много грозен, вандалски акт. Ще предупредя лично министър Бъчварова и всички институции надолу, които са на пряко подчинение на нея. Защото ситуацията в Гърмен е излязла извън контрол и аз ще искам съдействие от органите на реда.

Макар че извършителите на вандалската проява не са  разкрити и полицията води разследване, кметът на общината има своите подозрения. Минка Капитанова твърди, че са отправяни заплахи за саморазправа с ромите и лично с нея, заради което ще поиска охрана от вътрешния министър Румяна Бъчварова :

Това са хората, които искат да се спазва законът, но де факто те не го спазват. Мисля, че хората са подстрекавани, доколкото разбрах от думите на някои присъстващи на протеста снощи, който са направили до кръстовището, че те няма да се подчинят и ще има саморазправа. Притеснена съм, дори и за мен, това ще го коментирам с по-висшестоящи хора и ще поискам лична охрана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна