Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Ще разположим полицаи и военни по границата, ако парламентът одобри

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгария ще разположи след 15 септември полицейски сили по границата със Сърбия за спиране на притока на бежанци, а ако парламентът разреши - и армията. Това заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан. Той повтори тезата си, че бежанският поток няма край.

В Будапеща почти изпразнилата се през нощта гара Келети отново се напълни с новодошли бежанци, но унгарската страна обяви, че няма да осигурява повече транспорт за имигрантите. Затова около 500 души тръгнаха пеша към австрийската граница. Според унгарските медии, част от тях са от група от 800 души, които тази сутрин са напуснали бежанския лагер край Дебрецен и са хванали влакове за столицата. Местни медии съобщават, че много хора са тръгнали и от лагерите край Дьор и Бичке.

По-рано унгарската страна изпрати автобуси, за да превози бежанците до браздата, след като 1200 души потеглиха сами от Келети. Над 6500  имигранти вече влязоха в Австрия, но според вътрешния министър на страната Йохана Микъл-Лайтнер едва десетина души са подали молба за убежище там и повечето смятат да продължат към Германия. Според Лайтнер  2200 души  вече пътуват натам.

Австрийските власти  организираха специални влакове и автобуси, с които хората да се придвижат до Виена. В столицата те са посрещани от доброволци, които предлагат храна, напитки, санитарни материали и билети за влак.

Първите бежанци - 450  на брой - пристигнаха на гарата в Мюнхен, като Германия очаква днес на територията й да влязат над 10 000. За да се справи с нарастващия поток от имигранти,  се смята, че Берлин ще отхвърли около 75 хиляди молби за убежище  през тази година, главно на хора от Югоизточна Европа, пише списание Шпигел. Очаква се утре партията на канцлера Ангела Меркел да се договори за серия от мерки за справяне с проблема. Сред тях са намляване на бюрокрацията с цел улесняване строежа на убежища, ускоряване на процедурите за даване на статут и увеличаване на средствата за провинциите и градовете. Предвижда се също така разширяване на списъка от държави, които Германия смята за безопасни, като вероятно в него ще бъдат включени Косово, Албания и Черна гора. За такива вече бяха обявени Сърбия, Македония и Босна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна