Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Джасим: С идеята да се финансират частните училища се финансират българските ученици

Снимка: Иванка Петрова

Целта на промените в образователния закон не е да бъдат финансирани частните училища, а да се поставят всички български ученици в равни условия.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ Цветан Цветански от Центъра за образователни стратегии по повод идеята държавата да финансира в определена процент частните училища и детски градини:

Всяко българско дете има право на тази част от средствата, която държавата отделя за образование. Всичко друго би довело до някакъв тип сегрегация.

По този начин не се финансират частните училища, а се финансират българските ученици, категоричен беше Емил Джасим:

Ако едно дете днес е в частно училище, то утре може да бъде в държавно. Държавата не трябва да прави разлика. Не става дума за това парите да следват ученика, а за това, че всяко българско дете има право на безплатно образование до 16 години. Българските училища в чужбина членуват в една асоциация и получават държавна субсидия. Българските деца, които учат в български училища в чужбина, получават тази помощ по един или друг начин. Най-точното сравнение е с начина, по който всички ние плащаме здравни осигуровки. Има частни клиники, които при определени заболявания, ако имат договор с НЗОК, могат да получат средства по съответната пътека на база на тези осигуровки.

Дискусията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна