Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: За да пропускаме самолети за Сирия, Русия трябва да позволи да ги проверяваме

| обновено на 09.09.15 в 18:47
Даниел Митов
Снимка: БГНЕС
За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на поисканото от България обяснение защо страната ни не е пропуснала руски самолети:

Ние имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение. В момента оттук нататък, разбира се, ние ще си говорим. Ако те се съгласят на българско летище да бъде проверявано каргото, което се пренася, за да сме сигурни какво има вътре, такова разрешение може да бъде издадено. ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия. Всяка една от държавите - членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина.

Външният министър увери, че България има капацитета да проверява за подобни разминавания. От думите му стана ясно още, че България не е получила официално запитване защо страната ни не е допуснала самолетите.

Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия, след като България закри своето въздушно пространство за руски самолети с такива товари. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, отговори на въпроса съгласна ли е Москва такива самолети да бъдат преглеждани от българските власти.

По въпроса за бежанците Даниел Митов каза, че България ще участва солидарно в релокация на бежанци в рамките на Европейския съюз, но и припомни, че страната ни вече има достатъчно мигранти:

Като съотношение към БВП на страната и на глава от население ние вече имаме достатъчно бежанци. Другите държави трябва да поемат своята отговорност също така, защото има такива , които до момента не са проявила достатъчно голяма солидарност. Настояваме за създаването на бежански центрове, миграционни центрове извън рамките на ЕС , в които да се настаняват бежанци и имигранти, защото не бива да се стимулират подобни потоци на хора.

Депутатите от "Атака" поискаха в началото на днешното заседание министърът на външните работи да бъде изслушан в Народното събрание заради отказа на България да предостави въздушен коридор за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Лидерът Волен Сидеров поиска и оставката на външния министър. Мнозинството обаче отхвърли искането за изслушване. Беше отхвърлено и предложението на БСП за преразглеждане на позицията на страната ни за санкциите срещу Русия заради загубите за родните производители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени