Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съкровищата на Монтесума

БНР Новини
Скулптура на змия от главния храм на ацтеките в столицата им Теночтитлан.

Една нощ Върховният жрец на ацтеките сънувал сън. Явил му се богът на войната и слънцето Уйцилопочтли и му казал: „Върви и намери кактус, на който радостно седи орел. Там ще се заселим, там ще побеждаваме враговете си с копие и щит.” Близо 100 години ацтеките търсели мястото, посочено от бога им. Накрая стигнали до брега на красивото езеро Тескоко и там, на остров насред езерото, видели орел, кацнал върху кактус със змия в клюна. На това място започнали да строят своя град. Нарекли го Теночтитлан…
Когато през 1519 г. войниците от експедицията на Ернан Кортес, привлечени от историите за безценни съкровища, достигат до града, зяпват от изумление: Теночтитлан прилича на италианската Венеция! Улиците му са отворени от край до край и по тях  тече вода, а над всички  протоци са прокарани мостове върху здрави греди. Къщите, построени върху колове, направо над водата, са без прозорци, но с просторни вътрешни дворове. Градът се предпазвал от наводненията с 16-километрова дига. По билото на дигите островът се свързвал със сушата.
Археологическите разкопки в някогашната столица на императора на ацтеките Монтесума разкриват останките на теокали, 30–метрова пирамида, с широко двойно стълбище, украсено с глави на пернати змии, оградена от „змийска ограда” – назъбена стена, украсена със змийски глави. Зад стената били още светилището на Кетцаткоатъл, на Тескатлипока, Храмът на Слънцето и невероятният дворец на император Монтесума.
Между 14 и 16 век Теночтитлан бил един от най-бляскавите градове на света.
Още за него можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
12 септември

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Какво всъщност са "падащите звезди"

публикувано на 24.08.18 в 08:30

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

публикувано на 03.08.18 в 08:30
Замъкът Предяма, Словения

Словенският Робин Худ

публикувано на 30.05.18 в 11:05

Механичните играчки

обновено на 11.05.18 в 15:27
 Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.

Пазителят на Талин

публикувано на 02.05.18 в 09:00
Свещеното дърво в тибетския манастир Кумбум.

Свещеното дърво Кумбум

обновено на 23.03.18 в 09:42

Ренесансовата мода

обновено на 09.03.18 в 09:24