Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА прави турнир за слабаците от 2018

Мишел Платини обеща нов европейски клубен турнир от 2018
Снимка: БГНЕС

Европейските футболни лидери, които се събраха в малтийския тузарски курорт Сейнт Джулиън, обсъждат по време на срещата си създаването на трети клубен турнир в Европа, който да бъде насочен към по-слабите отбори и нации. На представителите на 54-те нации беше представен проект за турнир, който ще включва отпадналите в ранните етапи на Шампионската лига и Лига Европа. Предложено е също така да има и запазени места за отбори от малки държави, които никога не са класирали свои тимове в групите на двата турнира. Дискусиите по въпроса са в доста ранна фаза, а ако такъв турнир бъде създаден, то той ще стартира най-рано през 2018-а година, когато изтича актуалният договор за телевизионни права.

Според Стюърт Ригън, изпълнителен директор на Шотландската футболна асоциация и цитиран от агенция АП, плановете са този турнир да стартира късно през есента или около Нова година. Така след като отпаднат в ранните етапи, отборите ще имат малко време за почивка и след това реално ще се връщат в Европа за новия турнир.

Ще се дадат повече възможности за отбори, които през август вече са извън голямата игра, извън фокуса на вниманието и всеки един клуб ще получи още една възможност, коментира и Володимир Генинсон, изпълнителен директор на Футболната федерация на Украйна.

Идеята за въвеждането на този трети турнир е на екипа около президента на УЕФА Мишел Платини, който иска да даде повече шансове на малките страни и малките отбори да играят европейски мачове. Такова беше и Европейското първенство през 2020-а година, което ще премине в доста държави по целия континент. Наградният фонд за новия клубен турнир няма да бъде голям, но нито един отбор няма да бъде на загуба след края на участието си и ще може да гарантира поне разходите си. Ако това се случи, Европа може да се върне към традициите, когато отборите имаха на разположение КНК и Купата на УЕФА, освен Шампионската лига. От 1999-а година насам турнирът за КНК не се провежда, а от 2009-а Купата на УЕФА вече носи името Лига Европа.

Мишел Платини също така каза, че УЕФА ще назначи и свой специален комисар, който ще отговаря за първенството в окупираната от Русия територия Крим. Там вече имат свое първенство с 8 отбора, а се обсъжда шампионът да получава квота за турнира Лига Европа. Както е известно, международната общност не признава Крим като част от Русия, въпреки окупацията, и УЕФА се съобразява с това.

Също така по време на заседанието на изпълкома на УЕФА ще бъде назначен и инспектор по финансовия контрол на клубовете, който ще има непосредствената задача да наблюдава процеса на лицензиране и спазването на финансовия феърплей. От март 2014-а година няма такъв човек, след като предишният наблюдаващ тези порцеси Жан-Люк Деане почина.

Изпълкомът също така ще се запознае с хода на подготовката на Евро 2016, който ще се проведе догодина във Франция от 10-и юни до 10-и юли. Утре Джани Инфантино ще даде пресконференция за акредитираните медии, на която ще говори за трите дни работа в Малта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна