Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата с нов музей - Музей за история на София

БНР Новини
3
Д-р Надежда Кирова
Снимка: Божидар Любенов



На 17 септември празнувахме Деня на град София и отбелязахме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.
На този ден се отдава и почит на добродетелите, които крепят нашето общество – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. И съвсем не случайно точно на тази дата,  столичани и всички почитатели на музеите и музейното дело, получиха голям и дългоочакван подарък – официално беше открит Музей за история на София. И още в първите часове залите и експозициите бяха посетени от над 2000 души. А до края на деня броят на посетителите надмина цифрата 6000.
Музеят е разположен в сградата на бившата Централна общинска минерална баня, самата тя обявена за паметник на културата с национално значение. Построена е в стил сецесион, по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов. Оригинални орнаменти в български и византийски стил, създадени от художника Харалампи Тачев, придават особена мистичност на сградата.
За новия музей, за непознатите експонати и за бъдещите планове разговаряме в студиото с д-р Надежда Кирова, директор на Музея за история на София – нашият гост в предаването.

Снимките в галерията са на Божидар Любенов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени