Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Рачев: Приемането на Air Policing е отговорно действие, няма отказ от суверенитет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Твърде късно се правят нещата – когато сме изправени пред влошаващото се състояние на нашата авиация  и утежняващата се обстановка в Сирия.
 

В това действие на правителството няма никаква изненада, то е абсолютно задължително и отговорно действие.

Както усилваме охраната на сухопътната граница, така е абсолютно задължително да се усили и охраната на въздушното пространство.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" военният експерт Валери Рачев по повод решението на правителството да позволи чужди самолети да охраняват българското въздушното пространство.

Няма отказ от суверенитет. Задължението да се осъществява въздушният суверенитет става, като се предприемат реални действия. Отказ от суверенитет означава отказ от предприемане на действия, а това решение е точно в необходимото направление и с необходимото съдържание и е прието съвършено навреме.

Във връзка с въздушния суверенитет у нас се използват три термина – "контрол на въздушното пространство", "охрана на въздушното пространство" (което е Air Policing-ът) и "отбрана на въздушното пространство" – елемент на военната обстановка, изтъкна Рачев.

От Гледна точка на НАТО Air Policing-ът се възприема като мирновременен принос към колективната отбрана на Алианса. НАТО има изградена систем за Air Policing в мирно време и тя включва 3 елемента – въздушен контрол, система за командване и контрол, която има два основни пункта – в Испания и в Германия, а освен това и всяка държава-членка поддържа изтребители – прихващачи, които се намират в 24-часова готовност за незабавни действия.

Air Policing-ът е бързо реагиране във въздушното пространство срещу нарушители от всякакъв тип, обясни Рачев. Вземането на решения за евентуалното сваляне на самолети отново е поверено на министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната, но вече ще важи и за чуждите самолети, които изпълняват функции по Air Policing в нашето въздушно пространство.

Интервюто на Снежана Иванова с Валери Рачев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени