Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Райковска влиза в Конституционния съд

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Таня Райковска е изборът на върховните съдии за нов член на Конституционния съд. Тя беше избрана измежду 4-ма номинирани.

Райковска спечели съдийския вот с балотаж. От 175 върховни съдии тя получи подкрепата на 112. Другите кандидати бяха другият участник в балотажа Боян Магдалинчев и отпадналите след първото гласуване Борислав Балазелков и Симеон Чаначев. Че именно Райковска, която участва и в една от процедурите за председател на Върховния касационен съд ще е съдебният представител в Конституционния съд, се коментираше усилено през последните седмици. Изборът си съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд направиха въпреки анонимната заплаха, че в Съдебната палата има поставено взривно устройство. Докато специалните служби търсеха бомба, съдиите решаваха по какви правила ще правят своя избор. Те и журналистите, както и охраната,  за час и половина бяха единствените останали в опразнената от граждани Съдебна палата.
Иначе вече са ясни трима от четиримата нови конституционни съдии - днешният съдебен представител Таня Райковска, президентските кандидатури Филип Димитров и Мариана Карагьозова. Депутатският избор, който предстои, ще е между Константин Пенчев и Михаил Кожарев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна