Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел получи гневно писмо от свои съпартийци срещу политиката на отворени врати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел получи гневно писмо от 34 депутати от местни парламенти, кметове и общински председатели, членове на ХДС, които остро протестират срещу политиката на отворени граници на правителството.

Писмото е подписано от членове на ХДС от най-засегнатите от бежанския наплив осем германски позиции. Те я обвиняват, че е нарушила не само германското и европейското право, отваряйки границите на страната за бежанци, но и принципите на самия ХДС. Една голяма част от избирателите на ХДС вече не се чувстват представени от тази партия, пише в писмото, което е дълго три страници. Сред подписалите няма членове на кабинета, депутати от Бундестага или партийци на високи дъжности, но въпреки това писмото е обезпокоило силно ръководството на ХДС и самата Меркел, тъй като сред недоволните са всъщност хората, които са гръбнакът на партията.

Те предупреждават, че все повече хора се притесняват от наплива на чужденци, чиито представи за общество и ценности рязко се отличават от тези на европейците. Партийците настояват в бъдеще бежанците да бъдат връщани обратно още на границата на Германия и да се възстанови споразумението от Дъблин, което предвижда експулсиране на имигранти в първата страна, в която са влезли в ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени