Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избра Константин Пенчев за конституционен съдия

| обновено на 08.10.15 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха Константин Пенчев за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Бившият омбудсман беше избран с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и трима депутати на БСП. ДПС и "Атака" не участваха в гласуването. Против бяха от Патриотичния фронт.

Именно патриотите изразиха резерви към Константин Пенчев. Те цитираха доклад за нарушения на финансовата дисциплина във ВАС, докато Пенчев беше председател. Патриотите казаха, че Константин Пенчев е пропуснал и пред Сметната палата да декларира свои имоти:

Няма нещо да не съм декларирал в моя 62-годишен живот и ми е ужасно обидно, че някой се опитва да се подиграва с мен и да унижава името ми, отговори Константин Пенчев. Надявам се на това ново място да бъда точно толкова независим, колкото съм бил винаги. И аз не знам защо са тези намеци за партийна принадлежност и колко години трябва да бъда надпартиен, 12 години, за да ми повярват хората, че аз мога да бъда независим, да бъда безпристрастен.

От ГЕРБ защитиха Константин Пенчев. Съмнения за безпристрастност на Пенчев се обявиха и от БСП без обаче да го посочат поименно. Вместо защитата на кандидатурата на Михаил Кожарев преди гласуването, Димитър Байрактаров от ПФ заяви пък, че ще преразгледат подкрепата си за Конституцията:

На нас ни предстои да приемем изменение на Конституцията. И ако ние днес не направим правилния избор, лично аз ще призова моите колеги да направим преразглеждане по отношение на приемането на Конституцията, защото това ще означава, че ние не желаем да се борим с корупцията. Ние не желаем да се борим с тези норми на етичност, които опорочават всяка една власт и особено тази, която трябва да защитава българската Конституция. 

Репортажът на Румяна Василева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна