Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: На референдума с "да" са гласували 1 883 411 души

| обновено на 30.10.15 в 14:21
Снимка: БГНЕС

1 883 411 българи са пожелали да има електронно гласуване. Това обяви на нарочна пресконференция за обявяване на резултатите от референдума председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, обобщавайки данните на създадената в Комисията работна група за повторно въвеждане и проверка на данните.

Действителните бюлетини с отговор „не” на въпроса от националното допитване са 704 182. 

Броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619. От подадените гласове 2 587 593 са били действителни, а 122 339 – не. Намерените пликове в урните са 2 709 210, като без плик са били 1137 бюлетини. 6481 бюлетини са били сгрешени.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че за недействителни са сметнати бюлетините с посочени повече от един отговор или без посочен такъв, тези без плик и попълнените не по образец.  Предстои анализ защо броят им е толкова голям.

Организацията на приемането на протоколите в ОИК е работа, задължение и право на ОИК. ЦИК не може да изземе тези функции, уточниха от ЦИК по повод инцидента в зала "Арена Армеец" в София. ЦИК и ОИК - София винаги са имали нормален диалог, но ОИК не е изпълнила някои препоръки на ЦИК за приемането на протоколите. Въпреки искането на ЦИК нейни представители предварително да огледат залата, ОИК не е откликнала на този призив.

От Комисията потвърдиха, че е одобрена оставката на председателя на ОИК в София Диляна Иванова. Нейното място заема юристът Полина Витанова, предложена от ГЕРБОще днес предстои среща на представители на ЦИК с ОИК-София, за да се предостави необходимата логистична и техническа помощ за балотажа. Протоколите от него ще бъдат приети в зала 1 на НДК.

Решението на ЦИК за резултатите от референдума подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна