Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Египет ще анализират записите от черните кутии на падналия самолет

ер франце черна кутия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се в Египет да започне разчитането на записите на черните кутии от катастрофиралия самолет. Планира се още в издирването на други останки от самолета да се включат дронове. Възможно е това да са израелски дронове, защото Израел постоянно патрулира над Синайския полуостров именно с безпилотни самолети, за да наблюдава за възможни терористи. В района действат радикални групировки, които са част от "Ислямска държава". Още веднага след катастрофата телевизия "Ал Джазира" съобщи, че именно ислямисти били свалили с ракета руския самолет. Но руски и чужди специалисти отхвърлят версията, защото за попадение на такава височина са необходими солидни ракетни установки, с каквито терористите не разполагат.

В Санкт-Петербург днес пристигат телата на жертвите от катастрофиралия в Египет руски еърбъс. Първият самолет с останките кацна още през нощта, вторият се очаква следобед. Роднините на загиналите се събират в офиса на "Съдебна медицина", където се извършва опознаването, ДНК експертизата и анализът за причините за гибелта. Руският премиер Дмитрий Медведев започна днешното съвещание със заместниците си с минута мълчание в памет на жертвите от катастрофата.

Днес към египетските и руските експерти, които работят на Синайския полуостров, трябва да се присъединят и френски специалисти, защото еърбъсът е произведен във Франция. Към разследването за причините на катастрофата може да се включат и ирландски експерти, тъй като самолетът е регистриран в Ирландия и е бил даден под наем на руската авиокомпания "Когалимавия", която е извършвала фаталния полет.

Подробности за развоя на разследването можете да чуете от международния редактор Къдринка Къдринова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна