Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСИ: Мониторингът на изборите и референдума отчита неподготвеност и опити за манипулации

Снимка: БГНЕС

На изминалите местни избори станахме свидетели на неподготвеност и опити за манипулации. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ Катя Колева, която е председател на УС на Института за социална интеграция, във връзка с изводите от мониторинга на местните избори и референдум, който ИСИ ще представи във вторник:

Тази неподготвеност индикирахме от 2011 година и не можем да преодолеем. Тази година достигнахме до идеята представителите на секционните избирателни комисии, особено председателите и зам.-председателите, освен да бъдат обучавани, а и накрая да подлежат на тест. Ако наистина могат да попълват протоколи, тогава да се заемат с отговорната служебна позиция, която имат по време на изборите. Станахме свидетели на организиран хаос, особено в големите избирателни комисии.

Партиите, които излъчват своите представители в секционните комисии, залитат в плоскостта да дадат възможността свои активисти, които не винаги са с необходимото образование или възраст, да получат възможност да им дадат някой лев. Партиите трябва да бъдат отговорни и хората трябва да бъдат убедени, че обучението, което дава ЦИК и ОИК, е задължително и трябва да бъдат прочетени методическите указания.

Според нея промени на Изборния кодекс са необходими, но не законът е виновен за хаоса по време на местния вот:

Но не можем да упрекваме единствено и само закона, защото ние го прилагаме. Когато в организационно отношение тези, които вземат решения, не са на висота, страдаме всички.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна