Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха телата на затрупаните от свлачището край Крушунските водопади

| обновено на 08.11.15 в 11:06
Снимка: Теодора Михова

Открити са телата на двамата туристи, които бяха затрупани от срутила се скална маса в района на Крушунските водопади. Телата са открити около 10.30 ч. днес при разчистване на земна маса. Почти две денонощия спасителните екипи разчистваха срутилата се скална маса и отломките от скали. Телата обаче все още не са извадени.

Разчистването в района продължава. На мястото на инцидента е пристигнал и съдебен лекар. Предстои оглед и процесуално-следствени действия, след което телата ще бъдат транспортирани за аутопсия и официално идентифициране.

Разчистването продължи почти 48 часа от екипи на пожарната от Ловеч, Плевен, Велико Търново, София и Монтана, както и планински спасители. Районът е затворен и отцепен от полицията. Работата там продължава.

Инцидентът стана в петък по обяд, когато се срути огромна скална маса и затрупа 56-годишен англичанин и 45-годишна българка с британско гражданство. От скалната маса се спаси 42-годишна плевенчанка, която беше настанена с наранявания в болница.

Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушинските водопади е повече от 200 кубически метра земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Все още се работи на ръка и това е недостатъчно. Беше повикана военна техника, за да бъде изместен големият скален къс. Това каза за предаването "Неделя 150" кметът на община Летница Красимир Джонев:

Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади ,са собственост на общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент. В бъдеще ще направим пълно обследване и ще запазим Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна