Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за летните бригади в САЩ?

Печели ли се от бригади в Съединените щати? Програмите за обмен на стажанти, трейнинги и временна работа в САЩ са изключително актуални сред младите хора в България. В  края на миналата седмица в България беше Робин Лърнър. Тя е заместник-помощник държавен секретар, която отговаря за публично-частното партньорство при програмите за културен и образователен обмен. В България най-популярната J-1 програма е Summer Work and Travel (студентските бригади), но има и други за учители, студенти, стажанти, лекари, научни сътрудници и други видове специалисти.

България е интересна страна, защото големият брой участници в програмите на Съединените щати, които вървят с визата J1, идват по линия на летните стажове и бригади. А всъщност има 13 категории за обмен с виза J1. От студенти в университети до университетски преподаватели, учители, гледачи, лагерни консули, научни изследователи - това са 13 отделни формата, по които могат да дойдат хората в САЩ по свой собствен личен начин, но има 6 хиляди на година, които идват само по програмата за студентските бригади Work and Travel. За сравнение има 91 стажанта и вече съвсем малки броеве в другите области. Така, че смело можем да кажем, че от всичките тези програми най-позната е тази за летните бригади Work and Travel, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Робин Лърнър.

Тя обясни още какво трябва да знаят българските студенти, желаещи да заминат на лятна бригада в САЩ:

В посолството ни има списък с всички български организации, които партнират по програмата Work and Travel, те са около 23 на брой, доколкото знам. Студентите трява да си направят проучване в интернет и да са сигурни, че организацията е партньор и че действа ефективно. След това да попитат - с какъв американски партньор, т.нар. "спонсор", работите? Ако не са напълно сигурни, че тази агенция е легитимна, тогава е най-добре да контактуват направо с американския партньор, да пратят просто мейл и да попитат - работите ли с тази организация, например. Мисля, че в бъдеще ще можете да видите списъците с американските партньори, т.нар. "спонсори", които работят с България.


Заместник-помощник държавният секретар каза, че освен Work and Travel, има 15 различни категории програми:

Две от тях са за програми, които са финансирани от американското правителство. Затова искам да ви представя останалите, в които човек може да дойде след като си намери американска организация, в която да направи стаж или да работи временно, тоест да намери т.нар. "американски спонсор".  Една от програмите се нарича Стажантска програма. Ако вие сте студент в момента в България или до година след завършване можете да дойдете в Съединените щати за период от не повече от една година като направите обучение в компания или организация по вашата специалност. Например ако учите право - да стажувате в организация, която се занимава с право, или направо в правна кантора. Същото важи и ако учите изкуство - може да работите в музей на изкуството. Също така има и една програма - Trainee program, за хора, които искат да чиракуват в област, която не е по специалността им, в която вече имат поне 5 години стаж. Например, вие сте работили в маркетинга, но истински искате, или пък вашата фирма иска вие да си усъвършенствате уменията в маркетинга на английски, тогава можете да отидете на трейнинг в американска компания като професионалист вече. Една от програмите, които много харесвам е т.нар. Camp counsellor (лагерен съветник). Не е нужно да сте студент, но трябва да можете да дойдете през лятото и да работите в американски летен лагер. Това е за хора, които работят с деца или младежи, спорт, танци, занимаващи се с рисуване и всякакви изкуства, или пък са учители по плуване и т.н. Те могат да дойдат и да обучават деца през лятото. Това е прекрасна програма. Уникално американска е, наистина не можете да намерите нещо подобно някъде другаде по света.


Кои специалисти още могат да осъществят обмен на знания и да практикуват временно в САЩ можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна