Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Снимка: europarl.europa.eu
​Утре започва българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Съветът на Европа е най-голямата паневропейска организация, в която членуват страните от т.нар. „голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз​. Съветът на Европа е организацията, възникнала като отговор на руините от Втората Световна война и затова "бащите основатели" държат на спазването на човешките права и свободата. Това е организацията, която акцентира върху човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Тя ​прави критичните доклади за състоянието на правата в отделните държави и излиза с декларации, резолюции и конвенции.

Тази година България за втори път в историята ще бъде председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа. За първи път това се е случило през 1994-та година.

България ще поеме председателството на церемония в Страсбург, където ще бъде министърът на външните работи Даниел Митов. Мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата", съобщи в предаването "Хоризонт до обед" Джема Грозданова - ръководител на българската делегация и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/:

Ние ще представим нашето мото, като го представяме с едно лого, което ще бъде поставено на всички трамваи в Страсбург. Това е основния транспорт там, много е атрактивен. Всички ще могат да видят, че България става председател на Съвета на министрите на "голяма Европа".

В края на ноември България ще е домакин на заседанието на Постоянния комитет на Съвета на Европа. Очаква се тогава да бъде изготвена декларация, в която да бъдат препотвърдени всички принципи на европейското единство и сътрудничество.

Декларацията е по повод 40-годишнината от заключителния акт на Хелзинки. Основни принципи са ненарушимостта на границите, равенството, неприлагането на сила, когато се водят преговори, териториалният интегритет, сътрудничеството между държавите и върховенството на международното право,
посочи Джема Грозданова.

Тя каза още, че във финалния текст на декларацията ще бъде записано, че се предлага среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните - членки, което не се е случвало от 10 години.

Джема Грозданова не изключи възможността Русия през януари да напусне ПАСЕ, без Комитета на министрите.

Цялото интервю с Джема Грозданова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.