Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит за проф. Асен Диамандиев

През тази седмица ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на проф. Асен Диамандиев от АМТИИ-Пловдив с научна конференция, два концерта и изложба под надслов „Проф. Асен Диамандиев в снимки и документи“.

Ще бъде открита и постоянна експозиция, посветена на именития музикант и педагог.

Партньори на висшето учебно заведение за честванията са Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“-Пловдив, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Народната библиотека „Иван Вазов“-Пловдив и дирекцията „Регионален държавен архив“-Пловдив.

Програмата на тържествата включва:

- откриване на изложба „Проф. Асен Диамандиев в снимки и документи“  на 16 ноември от 17.00 часа във фоайето на Народната библиотека „Иван Вазов“;

- откриване на постоянна експозиция, посветена на проф. Асен Диамандиев на 19 ноември от 17.00 часа в зала „Проф. Асен Диамандиев“ в АМТИИ;

- Тържествен концерт с уводни думи от проф. Милчо Василев-ректор на АМТИИ и проф. д-р Юлиян Куюмджиев - зам.-ректор на АМТИИ на 19 ноември от 18.00 часа в концертната зала на АМТИИ.

В програмата участват смесен хор на НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Николета Енева, хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева, Академичен народен хор с диригент Костадин Бураджиев и симфоничен оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Пламен Първанов.

- откриване на научна конференция, посветена на творчеството на проф. Ас. Диамандиев на 20 ноември от 9.00 часа в зала „Проф. Асен Диамандиев“ в АМТИИ;

- заключителен концерт с участието на преподаватели и възпитаници на АМТИИ на 20 ноември от 18.00 часа в концертната зала на АМТИИ. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени