Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е предотвратила атентат в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са осуетили в петък голям джихадистки атентат в Истанбул, който трябвало да потопи в кръв града край Босфора.

Смятаме, че джихадистите от ИД са подготвяли терористична атака в Истанбул като тази в Париж, по същото време. Нашите сили по сигурността осуетиха в последния момент атаката, заяви отговорен турски представител, цитиран от медиите.

Преди това властите съобщиха, че са арестували група от петима членове на ИДИЛ, точно в навечерието на срещата на върха на 20-те лидери на световната икономика, която се провежда в Анталия Белек. 

От трибуната на форума турският президент Р. Т. Ердоган призова лидерите за по голяма решителност в борбата срещу тероризма. Той акцентира на бежанската криза, която, по думите му, е повлияла силно на сътрудничеството в хуманитарната сфера, но за съжаление международната общност не издържа с отличие този изпит, каза Ердоган.

Кризата с бежанците е била обсъдена между президента на ЕС Доналд Туск и турския премиер Ахмед Давутоглу.

По думите на Туск ситуацията с бежанците е започнала да се влошава след ударите на Русия по умерената опозиция в Сирия и че имат индикации за нови бежански потоци.

Руските действия в Сирия трябва да бъдат в по-голяма степен фокусирани върху борбата с "Ислямска държава", която е истинският враг на свободния свят, а не съвременната сирийска опозиция, каза Туск на пресконференция в Анталия, като подчерта, че сътрудничеството между Русия и международната общност в Сирия е от изключителна важност.

Сирийската криза са обсъдили Барак Обама и саудитският крал Салман. 

Преди това Обама и Владимир Путин разговаряха в кулоарите на срещата около половин час. Русия и САЩ имат сходни стратегически цели в борбата срещу тероризма, но остават разногласията по отношение на тактиката, отбелязват източниците. 

Срещата в Анталия продължава и днес. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени