Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Николова: Процентът на недоносени бебета у нас е висок

11% от новородените деца у нас са недоносени. Това показва статистиката по повод Световния ден на недоносените бебета. Тези проценти са за страната, но в някои градове процентът е доста по-висок. България е на едно от водещите места по раждаемост на недоносени деца, каза в "Хоризонт до обед" Нина Николова от фондация "Нашите недоносени деца".

Проблемите са много. Все по-често млади майки раждат деца, т.е деца раждат деца; прекалено късната възраст на майките – жени над 35 - 40 години; недоброто проследяване на бременността; начинът на живот; начинът на хранене – това са общо взето проблемите, които водят до едно преждивременно раждане. Следствията могат да бъдат и много тежки, но и благоприятни. Много деца се развиват пълноценно и са живи и здрави, но при много деца, за съжаление, се развива Детска церебрална парализа, има проблеми с очичките, има проблеми в двигателното развитие, неврологично, проблеми със слуха. Така някои деца остават белязани за цял живот затова, че са родени по-рано, каза Николова.

Фондацията "Нашите недоносени деца" работи за каузата да се помогне на родителите, които са или ще станат родители на недоносени деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна