Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова: Ставащото в съдебната система, илюстрирано с "Янева гейт", е страшно

Снимка: БГНЕС

Това, което става в съдебната система, илюстрирано с „Янева гейт“ е страшно и не се приема нито от обществото, нито от голяма част от магистратите, работещи в тази система. Това коментира в предаването „Нещо повече“ бившият съдия и евродепутат Душана Здравкова.

Трябва да се разследва този разговор, защото това не е разговор между две случайни жени и в него са намесени политически лица и хора от високите етажи в съдебната система, отбеляза Здравкова и подчерта важността на писмения отговор от Европейската комисия, в който се казва, че трябва да се направи обективна проверка по случая:

Не става дума за прегрупиране, а за позиция на един стойностен магистрат, г-н Панов, но напоследък ставам все повече песимист. През 2011-та година точно по повод назначаването на съдия Янева за председател на Софийския градски съд си подадох оставката като съдия и в открито писмо до ВСС и медиите заявих, че има шуробаджанащина и търговия с влияние в съдебната система, че ВСС е с пречупен гръбнак… Без да съм пъдена, напуснах съдебната система заради своя морал и своите убеждения.

Според Душана Здравкова, ако се реорганизира като цяло моделът на съдебната система с нова конституция нещата ще си дойдат на мястото, защото сега както обществото повече не иска да живее по тези норми, така има недоволство е сред самите магистрати.

Сегашният вид на съдебната система по думите на Душана Здравкова е изгоден за малка част от високите етажи на властта – съдебна или друга – която живее в това статукво и за нея не е изгодно това статукво да се променя.

Цялото интервю с Душана Здравкова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени