Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Илиев: Евентуален заразен дерматит по животните ще донесе големи икономически загуби за България

| обновено на 01.12.15 в 18:28
Дамян Илиев
Снимка: БГНЕС

За по-малко от година 38 души в страната са заразени с бруцелоза, заради разпространението на болестта са умъртвени над 280 животни, съобщи директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Криминалното движение "Търговия на животни" е причина за заразите, смята директорът на контролната агенция:

Неиндентифицирани животни с неизяснен произход -  едната от причините за появата на бруцелоза в България е тази според нас.

Всички животни с неизяснен произход ще бъдат евтаназирани, категоричен е Илиев, като същото ще се случи и ако по южната ни граница се установят болни от заразен дерматит животни. Ако заболяването се появи и  не бъде овладяно, то ще нанесе повече икономически загуби от синия език и бруцелозата.

Заболяването в Гърция е излязло извън контрол и е въпрос на време да дойде и у нас, допълни директорът на Агенцията по храните:

Всеки ще започне да измисля някаква друга форма само и само да не избиваме животните - не можем да си го позволим, да знаете. Това заболяване, ако позволим да се разпространи и не вземем мерки - казвам ви, че фермерството в България, особено в районите, граничещи с Гърция и Турция, може би да стане хоби самото фермерство.

Ако допуснем заболяването у нас, освен много избити животни, ще има и тежки санкции като двугодишна забрана за движение и търговия с добитък, предупреди експертът.

Подробности по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени