Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Лодката на стабилността става все по-нестабилна

Снимка: БГНЕС

Всякакви политически формации в момента искат да изглеждат по-реформатори от реформаторите. Това са операции по ограничаване на щетите, да изглежда че не тези, които провалиха нещата, провалиха нещата. Това обясни политологът Евгений Дайнов пред „Хоризонт“ по повод огласяването на факта, че министърът в оставка Христо Иванов всъщност е бил от квотата на ГЕРБ, въпреки че реформаторите го припознаваха като техен министър и носител на идеята за реформи в съдебната система.

Камбанката „звънна“ още със съставянето на правителството, отбеляза политологът, анализирайки призивите за стабилност, които звучат около предстоящото решение на Реформаторския блок дали да остане в управлението след оттеглянето на Христо Иванов:

Сега в лодката на стабилността се накачулват още хора и тя изглежда все по-нестабилна.

Дайнов нарече оставането на РБ във властта политическо самоубийство и подчерта, че не разбира защо реформаторите жертват политическото си бъдеще:

Жилото е извадено, легитимността я няма никаква, реформи няма да станат никакви.

Евгений Дайнов отбеляза, че сме в началото на кампания, но тя не е президентска, а парламентарна.

Според анализатора, Бойко Борисов е успял да се скара едновременно с две много важни части на българското общество - с по-просветената и проевропейски ориентираната и с голяма част от не толкова образованите хора заради по-скъпите винетки, обсъждания данък „градина“ и атаката срещу сланината, ракията и цигарите, а това по думите му мирише на предсрочни избори.

Дайнов каза още, че ако Борисов контролира всички процеси, най-вероятно ще се стигне до парламентарни и президентски избори по едно и също време, но ако изпусне контрола – избори може да има и по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна