Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай през погледа на писателя Георги Гроздев

Георги Гроздев

Писатели от Турция, Шри Ланка, Танзания, Израел, Индия и много други страни бяха гости на Асоциацията на шанхайските писатели. В рамките на два месеца те осъществиха културен обмен, в който се включи и българският писател и издател на балканска литература Георги Гроздев. В интервю за „Хоризонт“ той разказа, че за него е било много любопитно дали посланията на древната китайска култура са оцелели до днес: 

От юношеските си години имам интерес към древните китайски мислители и философи. За тях времето няма начало и край, няма думи за „да“ и „не“, съсредоточават се върху по-важни неща: изучаването на променящия се живот и мисъл, както и връзката между поколенията. 

Човек се сблъсква с перфектна инфраструктура. Който е образован, получава власт и достатъчно пари, подчерта Гроздев: 

Книжовникът, образованият човек по право има достъп до властта. Не е възможно попадането на случайни хора във властта чрез препоръки, имуществени или наследствени предимства.  Традицията повелява, че е въпрос на чест,  включително и при сегашните китайски лидери, да се владее до съвършенство калиграфията...

Очаквах, движейки се между стотици хиляди хора по оживените улиците, че ще има блъсканица - нещо естествено за нашите ширини, сподели още Георги Гроздев:

За шейсет и два дни нямах случай някой да ме докосне или блъсне с рамо. Ние се изнервяме дори на малка дистанция един от друг, дори когато сме двама души, а там ви говоря наистина за стълпотворение.

Китайките са 99 вида. Никъде не видях китайка да върви и да пуши, да пие бира или да се прегръща с някой по градинките. Имат много достойно поведение и някаква мистична красота, много различна от европейската. 

Още от времето на династиите в Китай е забранено населението да притежава оръжие. Полицаите също не носят оръжие, но към тях има огромен респект, разказа още Георги Гроздев.

Киселото мляко от Родопите се дистрибутира добре и с хубава реклама в Китай, отбеляза писателят, който описва размислите си от посещението в Китай в новата си книга "Свое и чуждо". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна