Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грога със зимни пейзажи и птици в галерия "Аспект"

И тази година галерия "Аспект" посреща Коледните и Новогодишните празници с изложба на Иван Христов – Грога. По традиция в края на всяка година само галерия "Аспект" показва новите картини на художника. В експозицията са представени 22 нови картини с  характерните за Грога теми и сюжети: зимни пейзажи, натюрморти и „портрети” на птици.  

Природата в неговите картини е стилизирана, пречупена през погледа на един творец, който милее за нейната чистота и се тревожи за нейното бъдеще. Пейзажите са изчистени, сюрреалистични, дърветата са без листа, без корени, сякаш забодени някъде в пространството. 

Но заедно с тези тревожни картини Грога е майстор и на лиричния приказен реализъм, на романтичните коледни пейзажи, излезли сякаш от страниците на сборник с приказки – снежни хълмове, ситни снежинки, сгушени под снега къщи и едно светещо в студената пустош прозорче, което те мами и вика с обещанието за горящ огън и семеен уют. 

Интересно е защо никъде в неговите картини не присъства човешки образ: Ох, ако ви кажа, че го смятам за излишен в пейзажа, може би няма да прозвучи добре, но истината е, че където и да се е намесил човекът, се получава урбанистичен пейзаж – стъкло, бетон, магистрали, затова избягвам да го рисувам. При отсъствието му се получава една тишина в природата... 

Не такова е обаче отношението на художника към птиците, нещо повече – той обожава да ги рисува, защото за него те са едни от най-красивите творения на природата и той си поставя за цел да пренася тяхното великолепие върху платното. Дори успява да им придаде чисто човешки качества, изразени чрез позата, погледа, заобикалящата ги среда: „Любопитко”, „Царят”, „Мислител”. 

Майстор е и на класическия натюрморт, на това да изрисува в едър план едно цвете с капките роса толкова детайлно, сякаш го виждаш през увеличително стъкло. И всичко това художникът постига с класическата технология на маслени бои върху платно.

Грога работи в ателието си в родното си село Думници, където се е установил от десетилетие, и води, по собствените си думи, доста затворен и усамотен начин на живот. Рисува всеки ден, старае се да улавя и пресъздава различните състояния на природата, които се раждат и променят пред очите му. Тези моментни природни картини пренася върху платното, но бяга от буквалността, не обича да копира от фотографии, макар те да му помагат да съхрани мига. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени