Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни ателиета за деца в Етнографския музей

Снимка: БГНЕС
От 19-ти декември всички деца ще имат възможност да творят заедно с експерти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Събитието се организира за четвърта поредна година  и цели да предаде на най-малките живите български традиции и нематериално културно наследство на най-големите християнски празници.

Ще има 4 творчески ателиета за децата. Те ще могат  с помощта на нашите експерти от Института и Музея да направят сами сурвачка за Коледа, коледни картички и обреден коледен хляб. Четвъртото ни ателие е за коледарски песни и наричания. То ще е бъде със специална програма –в събота от 12 и 15 ч., а в неделя от 11,12, 15 и 16.00 часа. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Петър Кърджилов – доктор по обществени комуникации и информационни науки, експерт по Връзки с обществеността в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Според него е особено важно часовете по фолклор, които се предлагат, да бъдат приети и реализирани:

Това, което масова залива децата и учениците, са най-разнообразни чужди влияния и прояви, а това, което е важно и свързано с българските традиции и обичаи, бива все повече пренебрегвано.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна