Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до 7% ръст на туристите през зимния сезон

Снимка: БГНЕС

От 5 до 7 %  ръст на туристите през зимния сезон, прогнозира в Пловдив  министърът на турима Николина Ангелкова. Тя подчерта, че за предстоящите празници, големите курорти са резервирани  над  90%. Прогнозните очаквания за по-добър туристически зимен сезон се дължат на данните за ранните записвания, с които Министерството на туризма разполага, подчерта Николина Ангелкова:

Всички полети, които са заявени, а те са горе-долу с 3-4 пъти повече от миналата година. Примерно, от Великобритания, полетите от 24 за летище София за миналата година в момента са 64. За летище Пловдив те също са с три пъти повече. Включително има 8% ръст на полетите от Русия. Нови полети има от Холандия. Седем пъти повече има полети има от Украйна. Разбира се, надяваме се и на сняг, така че да може любителите на ските да се насладят максимално на зимната почивка, изобщо на зимните спортове.

По думите на министър Ангелкова, през следващата година се очаква с 30% повече руски туристи да изберат България като дестинация:

Финализираме и стъпките, които сме предприели по отношение на облекчаване на визовите процедури допълнително за руски туристи. Целта е това да стане най-късно през януари, за да може да се стимулира летния туризъм.

Именно спадът на туристите  през летните месеци ни дава повод да определяме 2015 година като много трудна за този сектор - каза още министър Ангелкова. Като цяло понижението ще е вероятно три на сто. Тя допълни, че от догодина министерството ще обяви ежегодни награди, които ще са в няколко категории и ще обхванат всички работещи в бранша. Призовете ще бъдат връчени за първи път следващия декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна