Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Тунджа ще поиска промени в Закона за обществените поръчки

Снимка: Даниела Костова

От община Тунджа чрез Сдружението на общините в България ще поискат промени в Закона за обществените поръчки. Правен абсурд остави без ремонтирани улици над 20 села в община Тунджа през миналата година.

Най-големият проект на община Тунджа за 2015 година, финансиран със собствени средства, се провали, благодарение на правен абсурд, твърди кметът на община Тунджа Георги Георгиев. От бюджета на община Тунджа за финансиране на проект "Ремонт на улична пътна мрежа" бяха отпуснати 1 250 000 лева. След процедурите по Закона за обществените поръчки е избран изпълнител. Фирмата, която не е спечелила поръчката, обаче обжалва. Мотивът на кмета на община Тунджа да не сключи договор с жалващата се фирма, е че в онзи момент фирмата е била длъжник на държавния бюджет. Фирмата завежда дело и в края на ноември ВАС се произнася в нейна полза, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

От тук нататък, аз какво трябва да правя - не знам. Да сключвам ли договори, да не сключвам ли. Рискувам да се повтори тази ситуация.

Разминаването идва от факта, че по процедура от общините са длъжни да изискат от НАП удостоверение за задължения на фирмата, спечелила търга, към държавата, и ако има такива, да не се сключва договор. До сключването на договора обаче, фирмата може да погаси задълженията си и да оспори решението на Общината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна