Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологичната обстановка в Ямбол е спокойна

Снимка: БГНЕС

От шест лечебни заведения ежедневно се събират данните за заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Ямбол. Засега епидемиологичната обстановка в региона е спокойна, информират от Регионалната здравна инспекция. 

Няма повишение на вирусните и простудните заболявания в ямболска област, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева:

Мога да кажа, че към момента интензитетът на епидемичния процес на заболяването от грип е твърде нисък. Той е 81 на 10 000 население. За да говорим за предепидемичен период, заболеваемостта трябва да е 21 на 10 000, а за да говорим за епидемия трябва да е 360  на 10 000.

Д-р Генчева информира още, че в детските градини няма повишение на заболелите от варицела:

Категорично мога да заявя, че нямаме бум на варицела. Регистрираните варицели през месец декември са 46, сравнено със същия период за 2014 година, когато са били 209. Дано с това да успокоя майките, че варицелата е детска инфекция. Всяко дете, несрещало се с вируса на херпес зостер, боледува. Контагиозността е много висока. Тя е 100%, но това е една леко протичаща детска инфекция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна