Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансферна зима 2016 на българските отбори - "Левски" се освободи от трима, "Славия" от двама

Нападателите Умар Диаби, Линел Китамбала и Денис Махмудов прекратиха договорите си с "Левски". До решението се стигна по взаимно съгласие между клуба и играчите, след като старши треньорът на "сините" Стойчо Стоев заяви, че няма да разчита повече на тях. Тримата пристигнаха на "Герена" през лятото, но не успяха да покажат необходимите качества. 25-годишният французин Диаби дойде от словашкия "Кошице", но вкара само веднъж в 12 изиграни мача за "Левски". 26-годишният македонец с холандски паспорт Махмудов беше привлечен от "Спарта" Ротердам и също участва в 12 срещи, но не успя да се разпише. 27-годишният французин Китамбала премина на "Герена" от белгийския "Шарльороа" в средата на септември, но в общо девет двубоя, само три от които като титуляр, остана без гол.

Отборът на "Левски" направи последна тренировка на лагера в Свиленград, а утре първата част от зимната подготовка на столичани завършва с контрола срещу местния третодивизионен тим на стадион "Колодрума" от 11 и 30. "Сините" проведоха 90-минутна сесия, която започна с упражнения за сила на кондиционния специалист Роко Перота. Под неговите наставления играчите преминаха през серия от натоварвания, след което старши треньорът Стойчо Стоев направи двустранна игра с тактически указания, а в края на заниманието бяха отработени и статични положения.

"Славия" се раздели с Костадин Дяков и Иван Вълчанов. Договорите на халфовете бяха прекратени по взаимно съгласие. Опитният 30-годишен Дяков изигра 36 мача във всички турнири с екипа на първия отбор през 2014 и 2015 година. Вълчанов премина в столичния тим през лятото на 2014 година, след което изигра 33 мача и вкара 2 гола. Отборът на "Славия" ще играе пет контроли по време на подготвителния лагер на отбора в турския курорт Алания. Белите ще бъдат за поредна година на лагер в Турция, а тази година това ще се случи в периода между 20-ти януари и 13 -ти февруари. Както още по-рано стана известно белите ще играят контрола с шампиона на Казахстан "Астана". Начело на участник в шампионската лига е бившият национален селекционер Станимир Стоилов. Днес организаторите потвърдиха и контрола на "Славия" срещу другият казахстански тим начело на който е българин - "Иртиш". Проверката с отбора на Димитър Димитров -Херо ще бъде на 7-ми февруари. Ето и всичките контроли на белите в Турция:
27.01. - "Подбедскидзие" от Полша
01.02. - "Дукла" Прага от Чехия
07.02. - "Иртиш" от Казахстан
09.02. - "Астана" от Казхстан
11.02. - "Вардар" Скопие от Македония

Христиан Попов официално се завърна в "Локомотив" Пловдив, след като подписа договор за 2 години и половина с родния си клуб. Халфът игра през есенния полусезон в отбора на "Монтана", с който се раздели по взаимно съгласие. Попов е роден на 5 февруари 1990 година в Пловдив и минава през всички юношески гарнитури на Локомотив. С черно-белия екип записва 8 мача в А група през периода 2008-2010. След това играе последователно в "Септември" Симитли, "Сливен", "Черно море", "Свиленград", "Берлинер АК 07" от Германия и "Монтана". Попов е петото ново попълнение в "Локомотив" за 2016 година след Мартин Кавдански, Веселин Марчев, Мартин Райнов и Гай Мансур от Сенегал.
"Локомотив" Пловдив уреди още една контрола по време на предстоящия си подготвителен лагер в Анталия. "Черно-белите" ще играят срещу лидера в арменската Премиер лига - "Алашкерт" Мартуни. Двубоят е на 6 февруари. "Алашкерт" е на първо място в класирането на своята страна след 15 изиграни мача. Контролните срещи на Локомотив за лагера в Анталия:
21.01 - "Вакер" Нордхаузен от Германия
24.01 - "ЧСМС" Яш от Румъния
27.01 - "Височина" Ихлава от Чехия
03.02 - "Чихура" Сахере от Грузия
06.02 - "Алашкерт" от Армения

Нови футболисти ще пристигнат в "Ботев" Пловдив по време на подготвителния лагер в Анталия, започващ на 19 януари. Това съобщиха от клуба. "Жълто-черните" футболисти ще водят дотогава заниманията си на клубната база в пловдивския квартал Коматево. Групата е от 25 играчи. Очаква се до няколко дни да бъдат уредени окончателно документите на украинския ляв защитник Игор Ощипко, след което той ще подпише договор с "жълто-черния" клуб. Очаква се в близките дни ръководството на "Ботев" да изпрати свои представители на преговори с ръководството на германския "Майнц 05" за преговори за привличането на Тодор Неделев.

Отборът на "Монтана" победи с 3:1 третодивизионния "Кариана" Ерден в контролна среща. С гол на Борислав Боянов в 12-та минута "Кариана" поведе в резултата. Ачили Анани в 15-та минута изравни, а с голове на Салах Барзукаев в 43-та и на Владимир Минчев в 88-та минута "Монтана" стигна до успеха.

ЦСКА привлече първо ново попълнение през зимната пауза. Това е защитникът Николай Дичев, който за последно игра за втородивизионния "Банско".
Дичев, 23-годишен, може да играе като централен защитник и дефанзивен халф. Той ще замине за Анталия, където отборът провежда първата част от своята подготовка, съобщиха от клуба. Към лагера ще се присъедини и Валентин Антов, който  имаше ангажименти с юношеския национален отбор до 17 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна