Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имате ли репрографски права

Олаф Стокмо
Снимка: ndk.bg
За репрографските си права в България знаят почти толкова, колкото знаят и за метранпажа от пиесата. Но да се надяваме, че посещението в София на Олав Стокмо, главен изпълнителен директор на IFRRO (Международната федерация на организациите за репрографски права) – ще промени ситуацията. Международната федерация на организациите за репрографски права IFRRO обединява почти 100 национални сдружения за колективно управление на права по целия свят. Олав Стокмо е норвежки гражданин, автор е на книги в областта на управлението. Пише статии и специализирана литература в областта на авторското право и колективното управление. Преди да се присъедини към екипа на IFRRO, Олав Стокмо е бил заместник изпълнителен директор на Kopinor – норвежката организация за управление на права. Заема ръководен пост в издателство Det Norske Samlaget.
Олав Стокмо гостува у нас по покана на „Репро БГ“ и целта на посещението му е свързана с организацията на международна конференция по въпросите на интелектуалната собственост, авторското право и уреждане на компенсациите при репрографското възпроизвеждане. През месец май 2016 година в София очакваме да пристигнат президентите на всички организации за колективно управление на права от целия свят. Събитието се организира от Европейския комитет по развитие към IFRRO в партньорство с „Репро БГ“ и асоциация „Българска книга“.
Главният изпълнителен директор на Международната федерация на организациите за репрографски права Олав Стокмо и управителят на „Репро БГ“ Дамян Яков имаха среща със заместник-министъра на културата Боил Банов.
Олав Стокмо посети по време на гостуването си и една от най-старите творчески организации в Европа – Съюза на българските писатели.

Преводът на интервюто е на Инес Павлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна