Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушването на кандидатите за главен архитект на София ще се излъчва онлайн

| обновено на 25.02.16 в 18:06

На 29-и февруари сутринта в сградата на Съюза на архитектите ще се проведе публичното изслушване на кандидатите за нов главен архитект на София, което ще бъде излъчвано и онлайн. Модератор на дискусията ще бъде наш архитект, който работи в Лондон. От 15 заявени кандидатури две отпаднаха по документи. Концепциите на кандидатите ще бъдат отворени утре.

В комисията, която ще разгледа концепциите по определени критерии, влизат представители на администрацията, общински съветници от различни политически сили, представители на професионалните гилдии и представители на граждански организации. Според кмета Йорданка Фандъкова това ще осигури публичност на процеса по избора на нов главен архитект. 

Дошъл е моментът за истинско обновление, ентусиазъм и експертна дейност, заяви в предаването „Нещо повече“ арх. Стефан Добрев, един от кандидатите за поста, завърнал се от дългогодишна работа в чужбина. Архитект Добрев призна, че се чувства вдъхновен и мотивиран да се включи в надпреварата, защото е нужна комплексна дейност по благоустрояването и модернизирането на София.

Има много работа до достигането на потенциала на София като град, убеден е арх. Добрев. Разрастването на София с неимоверни темпове поставя предизвикателството за организиране на трафика и на качествени пешеходни пространства в центъра на града, смята още Стефан Добрев, според когото зеленият потенциал на града не е достатъчно използван.

Младите архитекти живеят във фрустрация и сформират групи за критика, защото не могат реално да направят нещо за града, обяви арх. Добрев.

Винаги съм вървял по много стръмни и трудни пътеки, спомни си той, запитан за успешни негови проекти и изминатия професионален път.

Подробности за надпреварата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна