Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: И Супермен да е главен архитект, при сегашните условия няма да успее

Снимка: БГНЕС

От гражданската интернет инициатива "Спаси София" определиха публичното представяне на концепциите на кандидатите за главен архитект на София като неотговарящо на очакванията на хората и организациите, ангажирани с архитектурния облик на града.

Има кардинално разминаване между представите ни и представите на общината за ролята на главния архитект, подчерта Борис Бонев от "Спаси София". Според гражданската платформа главният архитект е администратор, който не бива да се занимава с планирането и визията на града, защото това са политически идеи, с които кандидатите за кметове и общински съветници печелят симпатиите на избирателите.

И Супермен да поставим на поста, ако не се променят структурата на направление "Архитектура и градоустройство“ и прогнилата система, промени няма да има, изрази песимизма си Борис Бонев. Настоящият конкурс за главен архитект се провежда при почти същите условия, които съпътстваха избора на Петър Диков, каза още той, запитан за прозрачността на конкурса. Според Бонев в Столичната община няма разбиране за смисъла и механизма на общественото обсъждане и проблемите на комуникацията са много сериозни.

Добрите, работещи практики във всякакви общества, култури и държави са измислени и ние трябва просто да ги приложим, убеден е Бонев.

Историческото архитектурна наследство на София бавно си отива. Ако това продължава, духът на София ще бъде изгубен. Стотици прекрасни къщи се саморазрушават, алармират още от "Спаси София“.

Това, че една сграда е била фолк клуб, не означава, че трябва да я изоставим и да не се грижим за нея, заяви Борис Бонев по повод широко дискутираната тема за съдбата на бившия "Син Сити" на площад "Възраждане" в столицата. Сградата е била кабаре в началото на 20-и век, уточни Бонев и даде пример с "Мулен руж" и квартала на Червените фенери в Амстердам, които, независимо от символиката си, са свързани с историята и културата на съответния град. 

Всеки член на конкурсната комисия ще оцени концепциите на кандидатите за главен архитект по петобална система и по 13 критерия, това обясни за "Хоризонт" заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова. Получилите оценка над 4 ще се явят на защита на концепциите си. Процедурата ще отнеме около месец и половина. Ако никой не получи необходимата оценка, конкурсът може да остане без резултат, каза още Христова. Същото може да се получи и ако някой от кандидатите подаде жалба и тя бъде уважена.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна