Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти са попаднали под обстрел до сирийски град, сред тях има и българин

| обновено на 01.03.16 в 15:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група журналисти, в която е бил и българинът Борис Анзов, са попаднали под обстрел до сирийския град Кенсаба в провинция Латакия. Инцидентът е станал по време на обиколка в райони, където вече са били подписани споразумения за примирие. 

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че са били изстреляни осем снаряда, които са паднали на метри от представителите на медиите. 

В резултат журналистите са получили леки наранявания, уточни той.

Сред пострадалите има няколко души – представители на медии от България, Канада и Китай, добави Конашенков.

Програма "Хоризонт" успя да се свърже с ранения в Сирия български журналист Борис Анзов, който е интервю за предаването "12+3" заяви:

Ние сме група от 20 международни журналисти и бяхме да снимаме няколко току-що освободени градове от сирийската армия, но стреляха по нас. За щастие няма силно пострадали, като след изстрелите руското командване ни накараха да залегнем зад къщите, които са там. Имаше и местно население също.

За "Хоризонт" в предаването "12+3" се включи и Веселин Стаменов, който е част от екипа на изданието "Топ преса", за което работи Анзов. Стаменов поясни, че българският журналист е бил ранен в раменната част, някъде около бронираната жилетка.

От пресцентъра на Министерство на външните работи уточняват, че журналистът е българин, живее в Москва, където има собствена медия. 

Пострадалият българин не е търсил съдействие от българската мисия в Москва, нито от Министерството на външните работи в България. Той не е уведомил нито една от двете институции, че ще заминава за Сирия. 

Подробности чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна