Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кузманов: Промените се пишат от анонимници в МВР

2
Илия Кузманов
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Не може да се предвиди практическият резултат от сега предлаганата реформа, заяви в предаването "Преди всички" Илия Кузманов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той обясни, че стратегия за развитие на МВР с реален срок за изпълнение би била добър вариант, като една по-спокойна и бавна реформа би придала сериозна устойчивост на промените. Кузманов визира периода 2017-2030 година и определи реформата в МВР като безкрайно нужна и същевременно изтъкна, че промените се случват с твърде бързо приключило "общественото обсъждане".

Според синдикалната организация не се гарантират промени за състоянието на служителите, които са на улицата. Намаляването на отпуските например ще засегне тъкмо хората на терен, подчерта Илия Кузманов. Според него на предвидената диференциация на служителите, позната на хората като "чантаджии" и хора на терен, не е погледнато с професионални мотиви, а промените са наложени от обществените настроения.

Промените се пишат от анонимници в МВР, от непознати за нас екипи, които не застават с имената си, каза още Кузманов. По думите му обаче евентуална оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова не е решение на проблема.

Няма индикации за разговори в МВР, а според нас те вече са излишни, защото законът за изменение и допълнение на Закона за МВР е вече в парламента, декларира още Кузманов:

Не искаме да бъдем разбирани като изнудвачи, не искаме правителството да оттегля законопроекта, а народните представители да се вслушат в нашите мотиви.

Синдикатите в МВР остават в протестна готовност за 16-и национален протест.

Още по темата – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна