Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция се подготвя за ден на национални стачки и протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се подготвя за ден на национални стачки и протести срещу мащабни реформи на трудовото право, предаде Ройтерс. Студентски групи се присъединиха към твърдолинейните синдикати. Реформите, предлагани от министъра на труда Мириам ел Комри, са поредният опит на правителството да свали равнището на безработицата. Реформите, които ще направят почти всички аспекти на строго кодифицираните трудови отношения в страната обект на преговори между работодателите и синдикатите, разгневиха синдикатите. Те смятат, че това неоправдано ще застраши сигурността на работното място.

Около 144 шествия и протести ще се проведат в цялата страна. Националната железопътна компания заяви, че очаква значителни прекъсвания на услугите, особено около Париж. Услугите на Евростар, между Париж, Лондон и Брюксел, също ще бъдат засегнати.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че се надява да бъдат избегнати масовите студентски протести, които преди 10 години принудиха президента Жак Ширак да оттегли трудовите реформи. Премиерът Манюел Валс вече отложи представянето на реформите пред кабинета с две седмици. Правителството продължава преговорите със синдикатите и се надява да убеди умерените сред тях да одобрят реформите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна