Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Куомо е новият селекционер на националния отбор по хокей на лед

Даниел Куомо е новият селекционер на националния отбор по хокей на лед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даниел Куомо беше представен официално като селекционер на националния ни отбор по хокей на лед. Договорът на канадеца е за три години. Куомо води младежкия национален тим в дивизия III на световното първенство по хокей на лед до 20 години във втората половина на януари в Мексико Сити, където "трикольорите" завършиха на второ място, а ще дебютира като наставник на мъжете през следващия месец на Световното първенство в дивизия "Б" на група II също в Мексико от 9 до 15 април, където съперници ще бъдат домакините, Австралия, Нова Зеландия, Израел и КНДР.

Въпреки че отскоро съм назначен на работа от Федерацията по хокей  на лед на България, успях да опозная повечето от момчетата, с които ще работя. Те са много атлетични, с качества и желание за добро и достойно представяне. Трябва да ги науча да играят най-вече правилно тактически, което ще изисква не малко усилия, но това ще бъде от полза на развитието на хокея в страната като цяло.Предпочитам да работя с 18 до 20-годишни състезатели, но мога да организирам и курсове за подготовката на по-малките - 14-16-годишни играчи. Амбициран съм за постигане на добри резултати, тъй като това е едно предизвикателство за мен, заяви Куомо.

Канадецът ще води и юношеския национален отбор на България до 18 години на Световното първенство в група "А" на дивизия III, което ще се състои през следващата седмица в Зимния дворец в София.

Фаворити за мен са Австралия, който изпадна от по-горната дивизия през миналата година, както и Мексико. Българският отбор се готви от 15 дни със състав от 21 хокеисти. Очакванията ми са за добро представяне. Повечето отбори са с изравнени възможности. Нямаме поставена цел. Очаквам интересни срещи и изненади, заяви наставникът.

Другите три съперника в групата са Израел, Тайван и Турция.

Материалното състояние на Федерацията не е никак добро, но пък нямаме никакви задължения към НАП. Имаме забавени плащания към съдии и друг персонал, но все пак се стремим да не изоставаме и да бъдем коректни, според възможностите си. Засега не получаваме никакви средства от Министерството на спорта. Може би има известен резон в това, тъй като не отговаряме на всички изисквания и условия от тяхна страна, но силно се надявам в близко бъдеще това да се промени. За целта трябва да сформираме нови пет клуба, съобщи президентът на БФ Хокей на лед Красимир Кръстев.

Програма за България на Световното първенство по хокей на лед за юноши до 18 години в група "А" на дивизия III в София (вход свободен):

14 март, 20.00 часа - България - Австралия

15 март, 20.00 часа - България - Мексико

16 март - почивен ден

17 март, 20.00 часа - България - Израел

18 март, 20.00 часа - България - Тайван

19 март - почивен ден

20 март, 16.30 часа - България - Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени