Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ямболския кооперативен пазар цената на килограм гръцки домати падна до 1,50 лева

Снимка: БГНЕС

Ниски цени на някои от вносните зеленчуци изненадаха дори дългогодишни търговци. На ямболския кооперативен пазар цената на килограм гръцки домати падна до 1,50. 

Цените на зеленчуците и плодовете на ямболския пазар в момента са приблизително еднакви с тези от миналата година, отчитат търговците. Дори цената на марулите, повечето от които местно производство, също се запазва между 50 ст. и 1 лв., в зависимост от големината. Изненада обаче и за самите продавачи е цената на доматите, внос от Гърция. Станимир Стоянов сравнява цената с миналогодишната:

Сега доматът е нереално евтин. Очаква се другата седмица, по-другата пак да се повдигнат цените. Те и те са на загуба да продават на тези цени. Все пак домат на 1,50 лв. през март месец?

Според търговеца ниската цена е следствие от стачките по границата:

Имаше един период, когато имаше много домати, просто само домати. Когато се обраха краставиците, започнаха цените на краставиците да се вдигат. Сега и с домата сигурно ще стане така, защото взе да идват много от сорта "Руен". Когато идва "Руен", значи вече има изобилие и няма застояли домати.

Впечатление прави цената на килограм домати, внос от Турция, която е с лев по-висока от гръцката стока. Очакванията са традиционно цените на всички зеленчуци да се повишат покрай Великден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени